Πέθανε ο Art Neville, των Meters και Neville Brothers

Τέλος στα 81 για μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες στο funk 

news.team
news.team

Μεγαλώνοντας μέσα σε μια οικογένεια της Νέας Ορλεάνης με κλίση στη μουσική, ο Art Neville καταπιάστηκε από παιδί με αυτό το ενδιαφέρον, μαθαίνοντας πιάνο στο πλάι των 4 αδερφών του. Πηγαίνοντας κατόπιν στο Γυμνάσιο, έγινε μέλος των Hawketts, αναλαμβάνοντας και χρέη τραγουδιστή το 1954, στη διασκευή του "Mardi Gras Mambo", η οποία τους χάρισε μια σημαντική τοπική επιτυχία. Ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας. 

Η θητεία στο Ναυτικό των Η.Π.Α. (1958) διέκοψε τα καλλιτεχνικά σχέδια του Art Neville, ξανάπιασε όμως το νήμα από το 1962 και δεν το εγκατέλειψε έκτοτε, παραμένοντας ενεργός ως και τις 19 Δεκεμβρίου 2018, όταν και ανακοίνωσε ότι βγαίνει στη σύνταξη. Στο μεσοδιάστημα ίδρυσε τους Neville Sounds, οι οποίοι το 1965 έγιναν βάση για τη συγκρότηση των Meters: ενός από τα πλέον σημαντικά γκρουπ εκείνης της δεκαετίας, που άσκησε μεγάλη επιρροή στο rock της εποχής και σήμερα θεωρούμε ότι γέννησαν το funk, μαζί με τον James Brown. 

Οι Meters άντεξαν ως το 1977, με τον Art Neville να συγκροτεί στη συνέχεια (1978) τους Neville Brothers, μαζί με τα 4 αδέρφια του. To γκρουπ αυτό γνώρισε κάμποση επιτυχία -μεταξύ άλλων και στο ελληνικό ραδιόφωνο, με το "Yellow Moon" το 1989- και κράτησε ως το 2012, δίνοντας την αποχαιρετιστήρια συναυλία του το 2015, στη Νέα Ορλεάνη. Στο μεταξύ, ο Art Neville είχε ανασυγκροτήσει παράλληλα και τους The Meters από το 1989 και έπειτα, οι οποίοι ακόμα συνεχίζουν. 

Όπως ανακοίνωσε ο επί σειρά ετών μάνατζέρ του Kent Sorrell στον Τύπο της Νέας Ορλεάνης, ο Art Neville πέθανε ήσυχα στο σπίτι του, με τη γυναίκα του Lorraine στο πλάι του, ύστερα από χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν 81 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ράπερς συνεργάζονται στο κομμάτι "WAP" που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή (7/8).

Το φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 7 και 8 Αυγούστου στο Terra Vibe. Διαβάστε τι ισχύει για τους κατόχους

FEATURED TODAY

Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, σας εύχεται καλές διακοπές με

Top