View More

Παγκόσμια πρεμιέρα για την επί δεκαετίες χαμένη ταινία Απάχηδες των Αθηνών του Δημήτρη Γαζιάδη (1930), συνοδεία live μουσικής

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

news.team
news.team
Μετά τον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1918), η πιο διάσημη ελληνική οπερέτα ήταν οι Απάχηδες των Αθηνών του Νίκου Χατζηαποστόλου (1921), η οποία ζωντάνεψε στη σκηνή την κοινωνικά διαιρεμένη Αθήνα του Μεσοπολέμου, γεμάτη ματαιοδόξους Κολωνακιώτες με ευρωπαϊκό αέρα και απατεωνίσκους στις πέριξ συνοικίες.

Τόσο δημοφιλείς στάθηκαν στα μακρινά εκείνα χρόνια οι Απάχηδες των Αθηνών, ώστε το 1930 μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γαζιάδη, έχοντας ως πρωταγωνιστές θρυλικές μορφές του ελληνικού λυρικού θεάτρου της εποχής, σαν τον Πέτρο Κυριακό, τον Πέτρο Επιτροπάκη και τη Μαίρη Σαγιάνου. Και ήταν μια ταινία που έγραψε τη δική της ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη εγχώρια παραγωγή που συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών.

Παρά την ιστορικότητα αυτή, ωστόσο, το φιλμ θεωρούταν επί δεκαετίες χαμένο. Μέχρι που το 2016 βρέθηκε μια κόπια της στη Γαλλική Ταινιοθήκη (σε νιτρική κυτταρίνη, με γαλλικούς μεσότιτλους). Στη συνέχεια, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έγινε ψηφιακή αποκατάσταση στο περίφημο στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata της Μπολόνια (Ιταλία).

Τώρα, λοιπόν, οι Απάχηδες των Αθηνών είναι έτοιμοι να συστηθούν ξανά στο αθηναϊκό μουσικόφιλο και κινηματογραφόφιλο κοινό: το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα), σε μια βραδιά που συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την ΕΡΤ.

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις 20.00, με ελεύθερη μεν είσοδο, αλλά με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανεμηθούν λίγο πριν την εκδήλωση. Την ταινία θα συνοδεύσει ζωντανά η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε σύμπραξη με μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, με τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη να αναλαμβάνει τη σχετική έρευνα και τον Γιάννη Τσελίκα να υπογράφει την επιμέλεια και προσαρμογή της επένδυσης.

Μετά την προβολή του Σαββάτου, οι Απάχηδες των Αθηνών θα ξεκινήσουν ένα διεθνές ταξίδι, στο οποίο θα προβληθούν σε σημαντικά φεστιβάλ πρώιμου κινηματογράφου ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας concept δίσκος 33 κομματιών αλλά και μια επετειακή περιοδεία περιλαμβάνονται στα πλάνα της μπάντας του Billy ...

Δείτε το βίντεο για το κομμάτι "Positions" από τον επερχόμενο ομώνυμο δίσκο της pop star και φωνάξτε "Ariana for

FEATURED TODAY

«Παράξενα φρούτα» και μηχανές που σκοτώνουν φασίστες

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος χάνεται στα αυλάκια του Primal Prayer του Bevery Glenn Copeland.

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια σχολιάζει το τραγούδι «Ανθρωποφάγοι», στο οποίο συναντά τη Λένα Πλάτωνος και τη Μυρτώ Κοντοβά και δεν μπορεί να κρύψει πως «η

Top