Το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη σε μια μεγάλη, τιμητική έκθεση για τα 95 του χρόνια

Θα ξεκινήσει από την Αθήνα, αλλά προγραμματίζονται 10 συνολικά επισκέψεις σε όλη τη χώρα

news.team
news.team
Ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να γίνεται 95 ετών φέτος τον Ιούλιο, αλλά ξεκίνησε το 2020 με μεγάλη όρεξη, επισκεπτόμενος την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ώστε να συντονιστούν όσον αφορά τους εορτασμούς που ετοιμάζει.

Ο σπουδαίος συνθέτης παραχωρεί λοιπόν το πλήρες, ψηφιοποιημένο αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής), ώστε να στηθεί μια μεγάλη έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ολότητά του. Το σύνολο αριθμεί πάνω από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη διοργάνωση της έκθεσης και την περιοδεία της ανά τη χώρα από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο (προγραμματίζονται 10 συνολικά επισκέψεις), όπως και εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές σχετιζόμενες με το αρχείο Θεοδωράκη.

Παράλληλα, τρέχει μέχρι και τέλος Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) η αναβίωση της περίφημης θεατρικής παράστασης Όμορφη Πόλη (1962) από τον Γιώργου Βαλάρη , η οποία έχει βέβαια ως άξονά της τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Κιμούλης και η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ενώ τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαλίνα Γαβαλά, με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρχηγός των Green Day διασκεύασε το κομμάτι των Bangles μαζί με την Susanna Hoffs. Μην τρομάζετε, ο καθένας από το

Το μέλος του disco σχήματος έχασε την μάχη με τον Covid-19 στα 64 του χρόνια. 

FEATURED TODAY

O Άγγελος Κλειτσίκας ξεδιαλέγει 5+1 περιπτώσεις μουσικών που η εθελούσια κλεισούρα τους βγήκε σε καλό: από τους άσωτους Stones στη γαλλική Νίκαια, μέχρι τον

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο πρώτο «Παρατηρητήριο», περνάει την καραντίνα του, ...

O Ζώης Χαλκιόπουλος αποχαιρετάει την σπουδαία μορφή της soul, τον Bill Withers, που έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. 

Top
0
Shares
0
Shares