ΑΕΠΙ - Torrents, σημειώσατε 2

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η απαίτηση της ΑΕΠΙ να μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent

Αναστασία Τουρούτογλου
Αναστασία Τουρούτογλου

Σημαντική ήττα υπέστη η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, γνωστή ως ΑΕΠΙ.

Το δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η ΑΕΠΙ το 2013, με το οποίο απαιτούσε από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.
 
Η δικαιοσύνη έκρινε ότι τα μέτρα που αιτήθηκε η AEΠΙ παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας, το απόρρητο της επικοινωνίας αλλά και το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις.
 
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση το δικαστήριο αποφάσισε ότι το με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.
 
Το δικαστήριο σημειώνει ακόμα ότι τα αιτούμενα μέτρα δεν πληρούν το «κριτήριο της καταλληλότητας» επειδή δεν θα ήταν αποτελεσματικά, καθώς οι υπηρεσίες torrent στη «μαύρη λίστα» της ΑΕΠΙ, είναι σχεδόν πάντα προσβάσιμες για τους χρήστες.
 
 

FEATURED TODAY

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Ο Ιούνιος συνέχισε το σερί πολύ δυνατών κυκλοφοριών και μεταξύ

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος βάζει να παίζει -στο CD player, αυτή τη φορά- το Absent Friends των Divine Comedy και σκαλίζει ...
Top