Το Ξεκίνημα της Μέρας (Daybreak)

Καθημερινοί άνθρωποι με αξεπέραστα προβλήματα και το δίλημμα που προκύπτει όταν η ανθρωπιά βρίσκεται απέναντι στην ανάγκη για επιβίωση...

Μαρίνα Τσικλητήρα
Μαρίνα Τσικλητήρα

Tο Ξεκίνημα της Μέρας είναι μια κλασική, «μικρή» φεστιβαλική ταινία για έναν κόσμο τόσο διπλανό, τόσο δραματικό, αλλά και τόσο αθέατο στο βιαστικό μάτι, που μόνο ο κινηματογραφικός φακός καταφέρνει να τον ανακαλύψει. Οι ήρωες αυτού του σινεμά περιφέρονται πολύ συχνά στη θαμπή, χαλασμένη πλευρά της πόλης και της ζωής. Τα πρόσωπά τους είναι ανέκφραστα. Μιλούν ελάχιστα και δεν χαμογελούν σχεδόν ποτέ. Δεν έχουν λόγους για να χαμογελάσουν κι έχουν ξεχάσει και πώς.

Μία τέτοια ηρωίδα είναι η 30χρονη Λέττα. Ζει στα Τίρανα, προσπαθώντας να αναθρέψει το μωρό της. Πατέρας δεν υπάρχει, ούτε δουλειά πια. Κινδυνεύοντας να μείνει και χωρίς στέγη, η νεαρή γυναίκα αναλαμβάνει να φροντίσει την ηλικιωμένη, κατάκοιτη Σοφία. Αφού εξαφανίσει τη βραδινή νοσοκόμα από το τοπίο, καταγγέλοντας ότι φέρνει άντρες στο σπίτι, εγκαθίσταται στο διαμέρισμα της άρρωστης σε 24ωρη βάση.

80zzMvw_2.jpeg

Μεταξύ τους αναπτύσσεται σχέση εξάρτησης. Ο πολυπόθητος, για τη Σοφία, θάνατος εξαρτάται από τη Λέττα. Οι ζωές όμως της Λέττα και του μωρού της, εξαρτώνται από τη Σοφία. Η νεαρή νοσοκόμα έχει ήδη διδαχτεί ότι η συμπόνοια είναι μια αρετή που πληρώνεται ακριβά. Και ξέρει ακόμα ότι, για να ζήσει η ίδια και το μωρό της, πρέπει να ζήσει και η Σοφία. Με κάθε κόστος.

Ο Αλβανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γκεντιάν Κότσι αφηγείται μια απλή ιστορία για τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις, όπως τις διαπλάθει ο ανελέητος κόσμος μέσα στον οποίον κινούνται οι χαρακτήρες. Η πολυταξιδεμένη ταινία του ακουμπά στον ρεαλισμό, επιτρέποντας σε ελάχιστες χαραμάδες φωτός και συναισθηματισμού να ξεφύγουν από τον μουντό καμβά, ώστε να απεικονίσει τον εγκλωβισμό των ηρωίδων στο ασφυκτικό τους διαμέρισμα, στην αγωνιώδη καθημερινότητά τους, στο ίδιο τους το κορμί. Δυο ηρωίδων που προέρχονται από διαφορετικά σύμπαντα και βρίσκονται σε αντίθετες τροχιές, κι ας είναι (τι ειρωνεία) άρρηκτα δεμένες.

80zzMvw_3.jpeg

Κάποιες φορές, τα πιο σπαρακτικά διλήμματα είναι βουβά και αθόρυβα –όσο και ο τρόπος που σκληραίνει, ανεπαίσθητα και ύπουλα, το δέρμα της καρδιάς μας.

Ο Κότσι θέτει σε ευθεία αντιπαράθεση την ανθρωπιά με την ανάγκη επιβίωσης. Χωρίς να λέει πολλά, αφήνει τον θεατή να φανταστεί ο ίδιος τις αντιφάσεις που μαίνονται στην ψυχή της πρωταγωνίστριάς του.

Και, κυρίως, να αποφασίσει ποια εγκλήματα αξίζουν πράγματι τιμωρία.

Αλβανία, Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Γκεντιάν Κότσι
Πρωταγωνιστούν: Ορνέλα Καπετάνι, Σουζάνα Πρίφτι
Διανομή: Seven Films

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα σειρά παραγωγής FX/Hulu, αφηγείται την ιστορία της Phyllis Sclafyly, μιας από τις πιο ...

Η νέα σειρά του Netflix περπατάει σε μουσκεμένα σοκάκια του Παρισιού με jazz υπόκρουση αλλά, για

FEATURED TODAY

Ο Travis Scott στο Fortnite ήταν μόνο η αρχή ή απλά προϊόν των ημερών του; Η Τάνια Σκραπαλιώρη αναζήτησε απαντήσεις από επαγγελματίες του χώρου των

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το ομώνυμο ντεμπούτο των Central Pozitronics και αφήνει ντόπιες λεπίδες ελικοπτέρων να τον πετσοκόψουν.

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania ακούει τα καλύτερα κομμάτια της Lady Gaga σε αντίστροφη μέτρηση.

HOT STORIES

Smalfeels, Evankelos και η συλλογή Rare Finds σας περιμένουν σήμερα στο Bandcamp, που μηδενίζει την προμήθειά του.

Τα 20 χρόνια του Primavera θα είχαμε αυτή την εβδομάδα, κι αυτό μας κάνει "δώρο" ολόκληρα live από προηγούμενες διοργανώσεις.

Top
0
Shares