Jo Berger Myhre & Ólafur Björn Ólafsson – Lanzarote

Κουμπώνει ωραία το διφορούμενο των εσωτερικών του αναζητήσεων πάνω στο αντίστοιχα «αντιφατικό» φυσικό τοπίο των Καναρίων Νήσων. Δίχως όμως την εγκεφαλική διασύνδεση με τον Θάνατο και την κατά Michel Houellebecq Αιώνια Ζωή, μένεις με λίγα...

Label
Hubro
Κυκλοφορία
10/2019
Βαθμολογία
6
Χάρης Συμβουλίδης
Χάρης Συμβουλίδης

Ακόμα και για την Ελλάδα, όπου κάθε άλλο παρά μας λείπουν οι ηλιολουσμένες τοποθεσίες δίπλα στη θάλασσα, το Λανθαρότε (Lanzarote) –ως ένα από τα Κανάρια Νησιά– φαντάζει «εξωτικό»· πόσο μάλλον για έναν Νορβηγό και έναν Ισλανδό μουσικό, σαν το εδώ δίδυμο των Jo Berger Myhre & Ólafur Björn Ólafsson.

Το ότι επιλέγουν λοιπόν να ανοίξουν το νέο τους κοινό άλμπουμ με μια σύνθεση ονόματι "Grain Of Sand" και να το κλείσουν με ένα σύντομο reprise αυτής, ίσως ενέχει κάτι το κυριολεκτικό, απηχώντας λ.χ. την αμμουδιά της Costa Teguise. Το σκόρπιο, ήρεμο πιάνο του Ólafsson, τα διακριτικά drones και ο γαλήνιος τρόπος με τον οποίον παίζει το κοντραμπάσο του ο Myhre, συμπληρώνουν αναλόγως το σκηνικό. Δεν θες πολύ για να αρχίσεις να φαντάζεσαι τον δίσκο ως απόηχο κάποιων ήσυχων, στοχαστικών διακοπών με θέα το μπλε του βαθέος Ατλαντικού· του είδους εκείνου όπου απλά αράζεις κάπου, αδειάζοντας το σκοτισμένο σου μυαλό.

Σύντομα, ωστόσο, καταλαβαίνεις ότι αυτές είναι απλά δικές σου προβολές σε έναν δίσκο που εξερευνά πιο «σκοτεινά» περιβάλλοντα. Καθώς δηλαδή φτάνεις στο "Mimophant", στο "Current" και στο "Conjure Up The Past", το Lanzarote έχει πάψει να φαντάζει ως άλλο Ἠλύσιον του Ομήρου. Αντιθέτως, μοιάζει περισσότερο με το ταξίδι του Οδυσσέα προς τον Άδη, αναπτύσσοντας μια ατμόσφαιρα τελετουργικής καταβύθισης, την οποία συδαυλίζουν τα χρησιμοποιούμενα ηλεκτρονικά, έτσι όπως αιωρούνται ή βομβίζουν σε διάφορα σημεία των συνθέσεων.

Ένα κλειδί γι' αυτό το σκοτάδι, βρίσκεται στην αφιέρωση του δίσκου στη μνήμη του Jóhann Jóhannsson. Ο Ισλανδός συνθέτης πέθανε ξαφνικά το 2018, μόλις στα 48 (από υπερβολική δόση κοκαΐνης), σε ένα σημείο της καριέρας του όπου είχε αρχίσει να γίνεται όνομα αναφοράς, κερδίζοντας συμβόλαιο με τη Deutsche Grammophon και 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Soundtrack. Και η τελευταία φορά που τον είδε ο Ólafsson ήταν στο Λανθαρότε, στη συναυλία που έδωσαν μαζί σε ένα από τα σπήλαια του νησιού. Υπάρχει ωστόσο και δεύτερο κλειδί, ευρισκόμενο στο μυθιστόρημα του Michel Houellebecq The Possibility of an Island (2005) –το οποίο έχει εμπνεύσει και το άλμπουμ του Iggy Pop Préliminaires (2009). Υπό μια τέτοια λοιπόν οπτική, το Λανθαρότε χάνει τη συγκεκριμένη του γεωγραφία και μετατρέπεται σε ουτοπική τοποθεσία, όπου στοχάζεται κανείς περί θανάτου, αναζητώντας τα μυστικά της αιώνιας ζωής.

Αν πιάσεις το κουβάρι από αυτές τις απαρχές, το άλμπουμ ξετυλίγεται αρμονικά. Εξηγείται δηλαδή και η συναισθηματική ροπή που το διαφοροποιεί από την ambient εγκεφαλικότητα του προκατόχου The Third Script (2017), και οι στοχευμένα μελαγχολικές τρομπέτες που καλείται να συνεισφέρει ο Eiríkur Orri Ólafsson, και οι τελετουργικές αποκλίσεις, αλλά και η όλη διάθεση βουλιάγματος σε έναν κόσμο που δεν παύει να έχει ομορφιά, κι ας δείχνει με διάφορους τρόπους ότι πενθεί. Εδώ βρίσκεται μάλιστα και μια σημαντική επιτυχία, καθώς ο δίσκος κουμπώνει το διφορούμενο των εσωτερικών του αναζητήσεων πάνω στο αντίστοιχα «αντιφατικό» φυσικό τοπίο του Λανθαρότε· το οποίο φέρει μεν ως πρόσοψη τις όμορφες αμμουδιές, μα στο εσωτερικό έχει μικρο-ερήμους και ηφαιστειογενή εδάφη.

Πόση σχέση έχει όμως μια τέτοια αποκωδικοποίηση, με την αισθητική αποτίμηση του άλμπουμ;

Εδώ, μπαίνεις στο πεδίο που αφορά όλη την κριτική της μοντέρνας τέχνης: το έργο καθίσταται δηλαδή κάτι σαν παιχνίδι. Και, για να συμμετάσχεις, χρειάζεται να επιθυμείς να παίξεις, άρα και να μάθεις τους «κανόνες» –τα όσα απαρτίζουν την ιστορία πίσω από τη δημιουργία.

Αν ακούσεις λοιπόν το Lanzarote στοχαζόμενος για τη γεωμορφολογία στα Κανάρια Νησιά, για τον θάνατο (είτε του Jóhannsson, είτε τον δικό σου), για τις σελίδες του Houellebecq ή για την Αιώνια Ζωή, αποκαλύπτονται διασυνδέσεις που πράγματι λειτουργούν πολύ πετυχημένα. Δίχως όμως αυτές, το άλμπουμ μένει σε μια ηχητική σφαίρα όπου κατοικούν πολλοί ανάλογοι δίσκοι. Δίσκοι δηλαδή που βασίζονται στην αρτιπαιξία και ρίχνουν γέφυρες μεταξύ λόγιας σύνθεσης, τζαζ αυτοσχεδιασμών και ηλεκτρονικών με (λιγότερο ή περισσότερο) πειραματικές τάσεις. Αναντίρρητα, σου προκύπτει ενδιαφέρον, από την άποψη ότι θα το ξαναπαίξεις με προθυμία. Αλλά δεν είναι κάτι το σπουδαίο.

Η πικρή αλήθεια; Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μαθαίνει ιστορίες, ώστε να «καταλάβει» ένα έργο τέχνης και να του αρέσει «περισσότερο». Αν και μπορούν να βρεθούν σημαίνουσες εξαιρέσεις, πρόκειται για δεκανίκι, το οποίο έρχεται να αναπληρώσει για την απουσία μιας μεγάλης ή ιδιαίτερης έμπνευσης. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο Lanzarote. Ο θάνατος, η αιώνια ζωή και ο Houellebecq είναι νόστιμα μπαχαρικά, μα δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν εκείνο «το κάτι», που απλώς δεν βρίσκεται εδώ.

ακούστε το άλμπουμ μέσω Spotify, εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μένεις συχνά με την εντύπωση ότι γίνεσαι μάρτυρας μιας συνύπαρξης χωρίς ώσμωση, παρά την αξία της
Κορυφώνοντας τη σειρά κυκλοφοριών που ξεκίνησε με το εκπληκτικό Kaputt (2011), ο Dan Bejar φτάνει
Πήραν στα σοβαρά το δεύτερο άλμπουμ τους, γύρισαν επιτυχώς τη γλώσσα από τα αγγλικά στα γερμανικά

FEATURED TODAY

Όντας φλεγματικός και βγάζοντας επιδεικτικά τη γλώσσα, ο μουσικός από το Σικάγο επικρίνει τον πόλεμο του George W. Bush στο Ιράκ έχοντας ως σταθερές του μια

Oι δημιουργοί που (ενωμένοι) αλλάζουν τη μουσική και τον κόσμο μας

Ξεκίνησαν πάνω στον «πυρετό» του nu metal, αλλά πλέον έχουν συμπληρώσει παραπάνω από 25 χρόνια πορείας, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο στον αμερικάνικο ...

HOT STORIES

Ο Αθηναίος παραγωγός χαλάει κόσμο διεθνώς χάρη (και) στη συνεργασία του με τη Λένα Πλάτωνος
Και για τα 2 ονόματα, θα είναι ο πρώτος τους ερχομός στην Ελλάδα
Top
0
Shares
0
Shares
Στo avopolis.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας στο site, αποδέχεστε τη χρήση των cookies και την πολιτική απορρήτου. More details…